De geschiedenis van de Heijplaat en Waalhaven
Het dorp Heijplaat wordt omringd door diverse havens zoals de Waalhaven, Heysehaven en de Eemhaven. Een minder bekende haven is de Werkhaven, een zijtak van de Nieuwe Maas ten noordwesten van Heijplaat.
Deze haven is in 1941 aangelegd door de Duitse bezetters. Tegelijkertijd hebben zij de Heysehaven toen aangepast aan de wensen van de Duitse Kriegsmarine.
Deze Heysehaven was vroeger de monding van het water de Koedood dat het eiland IJsselmonde in tweeën splitste.
De Kriegsmarine was zwaar vertegenwoordigd in Rotterdam. Uiteraard met kantoren in de zwaar verdedigde Zitadelle in het centrum, maar ook met dislocaties in en rond de havens. Het complex van de quarantaine-inrichting was een dergelijke dislocatie. Het vormde samen met de woningen op de Heijplaat, de RDM werf en het kolencomplex van Frans Swarttouw het Hafenabschnitt IX en was tevens een Marine Stutzpunkt. Er werden diverse munitiebunkers gebouwd voor algemene (munitie)opslag en vanuit de Werkhaven konden schepen vanuit de opslagbunkers bevoorraad konden worden.
De Werkhaven wordt nu vooral gebruikt als parkeerplaats voor allerlei drijvend goed, zoals pontons, bakken en kraanschepen. Rondom de haven zijn bedrijven gevestigd als Casco- & Sectiebouw Rotterdam (CSR), Wortelboer Ankers en Kettingen, Fladderak exportverpakkingen en metaalbewerkingsbedrijf Rometal.
Overigens is dit niet de enige Werkhaven in het Rotterdams havengebied. Later zijn er in de Botlek namelijk ook nog een Eerste en Tweede Werkhaven aangelegd.