Geschiedenis Fladderak “Hoe het ooit begon” 1945-1970

Geschiedenis Fladderak “Hoe het ooit begon” 1945-1970

 

“Opa” Barend Jan Fladderak, ooit begonnen als broodvisser in de Laakhavens in Den Haag heeft net na de tweede wereldoorlog (1945) het Bedrijf Fladderak opgestart op de eerste locatie aan de Nieuwe Haven om Den Haag. Hij begon destijds met het opknappen van “oud hout”. Dit hout was afkomstig van onder andere verhuiskisten van mensen die terugkwamen uit Nederlands-Indië. Deze mensen namen na de oorlog hun hele hebben en houden mee terug naar Nederland in houten kisten. De containers van vandaag de dag kende ze in die tijd nog niet.
Daarnaast kocht “Opa” Fladderak een keer viskisten op in de Scheveningse haven. Na het opknappen had hij een partij hiervan verkocht aan de Indola fabriek. Dit was geen succes!! De hele fabriek stonk binnen de kortste tijd naar vis. “Opa” is hier gelijk maar mee gestopt.

Ergens in de begin jaren 50 heeft “Pa” Barend Jan Fladderak het bedrijf overgenomen van zijn vader. Hij is eigenlijk de grondlegger van het huidige Fladderak Industriële Verpakkingen b.v. zoals u het nu kent. Toentertijd Fladderak b.v. Er was in die tijd één “zager” in dienst, maar door de groei verhuisde “Pa” Fladderak van de Nieuwe Haven naar de Koninginnenstraat, waar hij binnen de kortste keren drie à vier mannen had werken. De familie Simonis woonde in de buurt van de vorige locatie aan de Nieuwe haven en had 18 kinderen, waarvan 12 jongens. Een aantal van hen hielp graag mee, waaronder: Fons, Nol, Jan, Paul en Theo. In die tijd werden de (verhuis)kisten nog met de hand getimmerd, geladen én gelost. De zogenoemde ‘Lifvan’ kisten werden dan wel met tien personen man op en van de auto getild.

Een van de jongens van toen – Fons Simonis – gaat dit jaar na veel decennia werken, met tegenzin met pensioen. Iets waar wij van Fladderak zeer trots op zijn.

In deel 2 van “Hoe het ooit begon” 1970-1995 “De verdere groei en verhuizing naar de Binckhorst en Delft”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*