Wist u dat – CETA handelsverdrag

Wist u dat – CETA handelsverdrag

Wist u dat er voordelen zitten aan het nieuwe CETA-handelsverdrag? U kunt gemakkelijk van het verdrag gebruikmaken als u aan een aantal regels voldoet. Lage invoerrechten en extra voordeel op oer-Hollandse producten.

De voordelen van het CETA-handelsverdrag
Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Door de afspraken in dit handelsakkoord vervallen sinds 2017 de meeste Canadese importbelastingen voor Europese ondernemers. CETA heeft daardoor veel voordelen voor ondernemers in Nederland die (willen) exporteren naar Canada.

U kunt van het handelsverdrag gebruikmaken als u aan een aantal regels voldoet. Als u exporteert vanuit Nederland naar Canada, moet u zich bijvoorbeeld als geregistreerd exporteur (REX) aanmelden.

Regels voor lage invoerrechten
Ondernemers die willen profiteren van lage invoerrechten krijgen te maken met een aantal regels.
U moet bijvoorbeeld kunnen aantonen uit welk land het product afkomstig is. En of het product voldoende bewerkt of verwerkt is (regels van oorsprong: de economische nationaliteit van een product).

Ook gelden er eisen voor het transport van producten naar Canada. Zo moeten producten rechtstreeks naar dit land worden vervoerd of onder douanetoezicht blijven in geval van tijdelijke opslag.

Stap 1. Check of EU de oorsprong van uw product is
De ‘economische nationaliteit’ van een product wordt bepaald via de oorsprongsregels. Om van de voordelen van CETA gebruik te maken, moet de oorsprong van het product EU of Canada zijn. Deze regels zijn vastgelegd in CETA.
Het bepalen van de oorsprong van een product kan vrij eenvoudig zijn als een product volledig in één land is verkregen, zoals vaak het geval is bij landbouwproducten. Het kan lastiger worden als in het product grondstoffen en onderdelen zijn verwerkt die uit verschillende landen komen.

De producten die in aanmerking komen voor de verlaagde tarieven en de specifieke oorsprongsregels kunt u met behulp van uw goederencode vinden (ook wel de HS-code genoemd) op de website van de Europese Unie.

Stap 2. Registreer je als exporteur
Wilt u profiteren van de voordelen van CETA? Dan moet u zich ook als geregistreerd exporteur (REX) registreren. Uitgezonderd zijn zendingen onder de € 6.000,-. Als geregistreerde exporteur wordt u opgenomen in het Europese register van geregistreerde exporteurs (REX). U kunt dan zelf een oorsprongsverklaring afgeven.

Het aanvraagformulier voor REX vindt u op de website van de douane.

Stap 3. Verzendt uw order met bewijs van oorsprong
Laatste stap om van de voordelen van CETA gebruik te maken bij de export naar Canada is om de order te verzenden met het bewijs van oorsprong. Als exporteur moet u een oorsprongsverklaring op de verkoopfactuur of ander handelsdocument vermelden, samen met een volledige beschrijving van uw producten. Deze producten profiteren vervolgens van CETA op basis van de oorsprongsverklaring.
Meer informatie vindt u in de brochure EU-handelsakkoorden: zo maakt u gebruik van de voordelen