Flatrack containers

Flatrack containers: de oplossing voor het transport van bijzondere goederen

Veel goederen kunnen voor transport veilig opgeborgen worden in conventionele verpakkingen zoals kisten en kratten. Vaak worden de kisten met inhoud daarna in dichte containers vervoerd naar de eindbestemming. Dat is echter niet mogelijk bij goederen die een sterk afwijkende maat hebben of die simpelweg veel te groot zijn voor een dichte container. Voor dit soort bijzondere goederen zijn flatracks containers, ook wel flatbed containers of FR containers genoemd, een goede oplossing. Door de open boven- en zijkanten van deze containers past vrijwel alles in een flatrack.

Flatrack containers
Image
Image

Transport van bijzondere goederen

Voor het transporteren van goederen met afwijkende maten zoals bijvoorbeeld hijskranen, waterinstallaties of graafmachines worden vaak flatrack containers gebruikt. Een flatrack container of kortweg flatrack is een stalen container die alleen twee wanden aan de korte kanten heeft. De bovenkant en de zijkanten zijn open. Bij gebruik voor het vervoer van zeer grote en zware goederen met een apart formaat zijn deze containers een uitkomst, omdat de goederen aan de boven- en zijkanten van de container uit kunnen steken.

Bijzondere goederen

Inkrimpen en laden van goederen

Voor extra bescherming kunnen de goederen voor het transport eventueel met behulp van krimpfolie ingepakt worden. Door dit zogenaamde inkrimpen zijn de goederen dan extra goed beschermd tegen vuil, stof en water. Bij zeetransport kan er ook gebruik gemaakt worden van speciaal corrosiewerende VCI-krimpfolie. Het laden van de ingekrompen goederen kan bij flatracks zowel via de bovenkant als de zijkant gebeuren.

Inkrimpen en laden
Image
Image
Image

Twee soorten containers

Er bestaan grofweg twee soorten flatrack containers. Bij alle containers ontbreken de boven- en zijwanden aan de kopse kant worden ingeklapt. Dit soort containers noemen we collapsible flatracks. Het voordeel van deze inklapbare versie is dat ze, als ze leeg zijn, makkelijke stapelbaar zijn. Het is mogelijk om 9 collapsible containers op elkaar te stapelen.

Naast deze collapsible versie bestaan er ook fixed end flatrack containers. Bij deze versie zijn de twee wanden aan de kopse kant niet inklapbaar, maar is er sprake van twee vaste kopschotten. Deze soort container is niet stapelbaar.

Voor beide versies geldt dat na het laden van de goederen in de container de lading zorgvuldig moet worden vastgemaakt. Dit zogenaamde lashen dient zeer secuur te gebeuren om beschadiging van de lading tijdens het transport te voorkomen.

Soorten

Afmetingen flatracks

Flatrack containers worden meestal geleverd in de lengtematen 20 ft en 40 ft. Deze containers zijn verkrijgbaar in zowel de collapsible versie als de fixed end versie.

Onderstaande overzicht van de afmetingen van deze containers zijn een indicatie.

20 ft flatrack container
Buitenmaat (L×B×H) 6058 mm x 2435 mm x 2591 mm
Binnenmaat (L×B×H) 5570 mm x 2210 mm x 2210 mm

40 ft flatrack container
Buitenmaat (L×B×H) 12192 mm x 2438 mm x 2591 mm
Binnenmaat (L×B×H) 11980mm x 2230 mm x 1981 mm

Het is mogelijk om zelfs een bus of een vrachtwagen te vervoeren in een flatrack container. Wilt u meer informatie over deze vorm van transport? Neem dan contact op met de experts van Fladderak.

Laden
Image